De belangrijkste belastingwijzigingen van 2024 op een rij

Artikel geschreven door: Tim Hoogveld
Tim Hoogveld
Tim Hoogveld

Op 19 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het pakket Belastingplan 2024. Het pakket bevat verschillende maatregelen die zijn ontworpen om de koopkracht van burgers te ondersteunen en het belastingstelsel eenvoudiger en eerlijker te maken.

Op 19 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het pakket Belastingplan 2024. Het pakket bevat verschillende maatregelen die zijn ontworpen om de koopkracht van burgers te ondersteunen en het belastingstelsel eenvoudiger en eerlijker te maken. Deze wijzigingen hebben betrekking op diverse aspecten van het belastingstelsel, waaronder inkomstenbelasting, ondernemersvoordelen, vermogen, wonen, klimaat, brandstofaccijnzen en gezondheid. In dit artikel nemen wij je mee in de belangrijkste wijzigingen en duiken we specifiek in de plannen die voor jou als ondernemer relevant zijn. Heb je een vraag over een van de wijzigingen? Neem dan gerust contact op met een van onze experts.

Inkomen

Het Belastingplan 2024 introduceert een reeks maatregelen die ervoor zorgen dat werkenden, gepensioneerden en de meeste zzp’ers en ondernemers netto meer overhouden. De eerste belastingschijf van de inkomstenbelasting stijgt met 0,04%, maar dit wordt gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting met € 115 en een geïndexeerde algemene heffingskorting. Ondernemers met een hoger inkomen zullen echter meer belasting moeten betalen vanwege een verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek van € 5030 naar € 3750 en een verlaging van de mkb-winstvrijstelling van 14% naar 13,31%. Hierdoor wordt het verschil in fiscale behandeling tussen werknemers en ondernemers kleiner gemaakt, wat een eerlijkere verdeling van de belastingdruk beoogt.

Daarnaast worden de onbelaste reiskostenvergoeding en de onbelaste vrijwilligersvergoeding verhoogd. De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Voor vrijwilligers wordt de maximale onbelaste uurvergoeding voor 21 jaar en ouder verhoogd naar € 5,50 per uur, en voor jongeren onder de 21 jaar naar € 3,25 per uur. De totale maximale vrijwilligersvergoeding in 2024 wordt vastgesteld op € 2100 per jaar en € 210 per maand, wat het vrijwilligerswerk aantrekkelijker maakt.

boekhouder in gesprek

Ondernemen

Vanaf 1 januari 2024 wordt een tweede schijf in box 2 ingevoerd, een maatregel die al was aangekondigd in het Belastingplan 2023. Hierdoor betalen mensen 24,5% belasting over de eerste € 67.000 aan inkomsten per persoon in box 2. Boven dit bedrag geldt een tarief van 33%. Deze maatregel is bedoeld om de belastingdruk gelijkmatiger te verdelen en te zorgen voor een eerlijkere bijdrage van personen met hogere inkomsten uit vermogen.

Er zijn nog twee aanvullende maatregelen doorgevoerd bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer. De 30%-regeling wordt vanaf 2024 beperkt tot de Balkenendenorm van € 233.000 en de vrijstelling wordt stapsgewijs afgebouwd: de eerste 20 maanden geldt een vrijstelling van 30% van het loon, daarna 20% voor de volgende 20 maanden en vervolgens 10% voor de daaropvolgende 20 maanden. 

Deze regeling is specifiek voordelig voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers die naar Nederland worden gehaald, omdat een deel van hun loon belastingvrij blijft, wat de Nederlandse arbeidsmarkt aantrekkelijker maakt voor internationaal talent. Bovendien wordt het bedrag dat geleend kan worden bij de eigen bv verder gemaximeerd van € 700.000 naar € 500.000, om zo excessief lenen te ontmoedigen. Dit voorkomt dat eigenaren van bv’s belastingvoordelen uitbuiten door grote bedragen te lenen van hun eigen bedrijf zonder adequate belasting te betalen.

Voor ondernemers zijn er verschillende voordelen en stimuleringsmaatregelen opgenomen in het Belastingplan 2024. Hoewel sommige aftrekken en vrijstellingen worden verlaagd, zijn er ook positieve veranderingen:

  1. Verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding: De onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Dit is gunstig voor ondernemers en hun medewerkers die veel zakelijke kilometers maken, omdat een groter deel van de reiskosten belastingvrij kan worden vergoed.
  2. Verhoging van de onbelaste vrijwilligersvergoeding: De maximale onbelaste uurvergoeding voor vrijwilligers van 21 jaar en ouder wordt verhoogd naar € 5,50 per uur, en voor vrijwilligers jonger dan 21 jaar naar € 3,25 per uur. Voor ondernemers die werken met vrijwilligers betekent dit dat zij hogere vergoedingen kunnen uitkeren zonder belastingheffing, wat de betrokkenheid en inzet van vrijwilligers kan verhogen.
  3. Aanpassing van de mkb-winstvrijstelling: Hoewel de mkb-winstvrijstelling wordt verlaagd van 14% naar 13,31%, blijft het een belangrijke faciliteit voor mkb-ondernemers. De mkb-winstvrijstelling zorgt ervoor dat een deel van de winst uit onderneming belastingvrij blijft, wat de belastingdruk voor kleinere ondernemers verlaagt en hen stimuleert om te investeren en te groeien.
  4. Stimuleringsmaatregelen voor duurzaamheid: Ondernemers kunnen profiteren van verschillende stimuleringsmaatregelen die zijn gericht op duurzaamheid en energie-efficiëntie. De verhoging van de vermindering energiebelasting, een vast bedrag dat van de energierekening wordt afgetrokken, is hier een voorbeeld van. Dit helpt ondernemers met hoge energiekosten om deze kosten te verlagen, waardoor er meer financiële ruimte ontstaat voor duurzame investeringen.
  5. Verbeterde rechtsbescherming en proceskostenvergoeding: Vanaf 2024 wordt de proceskostenvergoeding direct overgemaakt aan de burger of het bedrijf namens wie bezwaar is gemaakt, en wordt deze vergoeding verlaagd tot 25% van de huidige vergoeding als de burger of het bedrijf inhoudelijk gelijk krijgt bij een bezwaar of beroep over de WOZ of bpm. Dit zorgt voor een eerlijker en transparanter proces voor ondernemers die bezwaar maken tegen belastingaanslagen, en vermindert het misbruik van de rechtsbescherming als verdienmodel.

Door deze maatregelen blijft het aantrekkelijk om te ondernemen in Nederland, ondanks de hogere belastingtarieven voor bepaalde inkomensgroepen. De focus ligt op een eerlijke verdeling van de belastingdruk en het stimuleren van duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering.

Klimaat

De vermindering energiebelasting, een vast bedrag dat van de energierekening wordt afgetrokken, wordt per 1 januari verhoogd naar € 631,39 inclusief btw per jaar. Deze korting is van toepassing op woningen en kantoorgebouwen. Daarnaast gaan per 1 juli passagiers van de meeste privévliegtuigen vliegbelasting betalen, doordat de gewichtsgrens van vliegtuigen wordt verlaagd van 8.616 kilogram naar 4.000 kilogram, wat bijdraagt aan de financiering van klimaatmaatregelen.

Brandstofaccijns

Om de koopkracht verder te ondersteunen heeft de Tweede Kamer besloten om de tarieven van de brandstofaccijns in 2024 gelijk te houden aan de tarieven die gelden per 1 juli 2023. Dit betekent dat de accijns voor een liter benzine € 0,79 blijft, voor diesel € 0,52 en voor LPG € 0,19. Dit besluit helpt om de kosten voor brandstofgebruik stabiel te houden, wat met name voordelig is voor mensen die veel de auto pakken en bedrijven in de transportsector.

Gezondheid

Per 2024 wordt de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken verhoogd van € 8,83 naar € 26,13 per 100 liter, terwijl mineraalwater vanaf dat moment wordt uitgezonderd van de verbruiksbelasting. Deze maatregel is gericht op het ontmoedigen van de consumptie van suikerhoudende dranken, wat bijdraagt aan de bevordering van een gezondere levensstijl.

Daarnaast worden de accijnzen op alcohol en tabak verhoogd om ongezonde keuzes verder te ontmoedigen. Het accijnstarief voor alcohol stijgt met 8,4% per 2024. Vanaf 1 april bedraagt de accijns op sigaretten € 7,81 per pakje van 20 sigaretten en op shag € 17,35 per pakje van 50 gram. Hierdoor zal een pakje sigaretten gemiddeld € 11,10 gaan kosten en een pakje shag € 24,62 inclusief btw, wat moet bijdragen aan het ontmoedigen van roken en alcoholgebruik.

Vermogen en wonen

Het kabinet heeft besloten om met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 twee verfijningen door te voeren in de overbruggingswet box 3. Het vermogen van een reservefonds van een vereniging van eigenaren (VvE) en het geld op een derdenrekening van een notaris vallen vanaf dat moment in de categorie banktegoeden. Tevens worden onderlinge vorderingen en schulden tussen fiscale partners en tussen ouders en minderjarige kinderen niet meer belast in box 3, waardoor deze schulden niet meer hoeven te worden opgegeven. Dit maakt de belasting op vermogen eerlijker en eenvoudiger.

De woningwaardegrens voor de startersvrijstelling is voor 2024 verhoogd naar € 510.000, een stijging ten opzichte van de € 440.000 in 2023. Daarnaast is het vanaf 1 januari 2024 niet meer mogelijk om een belastingvrije schenking te doen voor de aankoop van een woning. Om misbruik van de rechtspraak te voorkomen en de druk op de fiscale wetgeving te verminderen, wordt de proceskostenvergoeding vanaf 2024 direct overgemaakt aan de burger of het bedrijf namens wie bezwaar is gemaakt. Deze vergoeding wordt verlaagd tot 25% van de huidige vergoeding als er inhoudelijk gelijk wordt gekregen bij een bezwaar of beroep over de WOZ of bpm.

Hartog Hoogveld, uw partner in succes

Ben je ondernemer en wil je weten hoe de wijzigingen in het Belastingplan 2024 uw bedrijf beïnvloeden? Onze belastingadviseurs voor je klaar om je te ondersteunen bij het navigeren door deze veranderingen. Onze experts bieden persoonlijk advies op maat, zodat jij optimaal kunt profiteren van de nieuwe belastingvoordelen en slim kunt inspelen op de wijzigingen. Of het nu gaat om het maximaliseren van uw belastingvoordelen, het effectief inzetten van de onbelaste vergoedingen, of het optimaliseren van uw financiële strategie, wij helpen je om het meeste uit uw onderneming te halen. Bekijk hier onze werkwijze

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het behalen van uw financiële doelen in 2024 en verder. Samen zorgen we ervoor dat je voorbereid bent op de toekomst en met vertrouwen kunt ondernemen. 

Ferdinand den Hartog en Tim Hoogveld, oprichters van Hartog Hoogveld